Śniadaniowa petarda! Wytrawne muffinki z cukinią i tofu. Intensywne w smaku, dobrze doprawione. Zabrałam je do pracy i zniknęły w 5 min. Jeśli nie jecie (nie lubicie) tofu, wykorzystajcie twaróg. A gdybyście nie zjedli wszystkich jednego dnia (u mnie nie dało się tego sprawdzić 🧐😉) zamknijcie muffinki w pojemniku i do lodówki.
Składniki (na 12 sztuk):
- kostka tofu wędzonego lub twarogu
- 1/2 cukinii
- 1/2 cebuli
- 50g żółtego sera
- 3 plastry chudej wędliny
- garść rukoli lub 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki oregano
Przygotowanie:
Tofu przełóż do miski i rozgnieć widelcem. Cukinię umyj, nie obieraj, zetrzyj na tarce. Po chwili odciśnij nadmiar wody z cukinii, dodaj ją do tofu. Cebulę i szynkę pokrój w kostkę, rukolę na mniejsze kawałki, wrzuć do miski. Dodaj też tarty żółty ser. Dopraw solą, pieprzem, papryką i oregano. Wymieszaj wszystkie składniki. Masa będzie sypka. Przygotuj foremki na muffiny. Polecam silikonowe, bo ciasto do nich nie przywiera. Rozłóż masę do foremek i dobrze dociśnij łyżką. Podczas pieczenia składniki się połączą i muffinki będą zwarte. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 30 min. Podawaj na ciepło lub zimno.
fajny przepis!
OdpowiedzUsuńTakiej wersji muffinek jeszcze nie próbowałam, dobry pomysł :)
OdpowiedzUsuńpolecam serdecznie, warto spróbować :)
UsuńPyszne i pożywne :) Śniadanie w takiej formie na pewno super smakuje :D
OdpowiedzUsuńW jakiej temperaturze pieczemy? Z gory dziekuje!
OdpowiedzUsuń180 stopni :)
UsuńZaraz dopiszę w przepisie :)
Super! Bardzo dziekuje i znikam w kuchni :)
UsuńCo można dodać zamiast cukinii?
OdpowiedzUsuń